OMUZUN ÇEVİRİCİ KAS GRUBU YARALANMALARI
- FZT. ALİ ERYAMAN
- 25 Ara 2022
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 Nis 2023
Omuzun çevirici kas grubu ''rotator manşet kasları'' olarak adlandırılmaktadır. Rotator manşet kasları: M. Subscapularis, M. Teres minor, M. İnfraspinatus, M. Supraspinatustur. Bu kaslar omuz ekleminin temel döndürürcü kasları olup kasların hasarı ile oluşan tablo ''Rotator Cuff Sendromu'' olarak isimlendirilir.

Kürek kemiğinin arka yüzünde bulunan infraspinatus ve teres minör kasları temelde kolu gövdeye yaklaştıran ve dışa çeviren kaslardır. Bu kaslardaki yaralanmalarda hasta kolunu dışa çevirirken omuzun arka yüzünde ağrı hisseder.
Kürek kemiğinin ön yüzünde yerleşmiş bulunan subscapularis kası kolu gövdeye yaklaştıran ve içe çeviren kastır. Bu kastaki yaralanma ile hasta kolunu içe çevirmede ağrı hisseder.
SUBAKROMİAL SIKIŞMA

Kürek kemiğinin arka üst bölgesinde yer alan supraspinatus kasının kürek kemiğinin kemik uzantısı olan akromion ile köprücük kemiğinin oluşturduğu kanalın darlığına bağlı mekanik olarak sıkışması durumudur. Sıkışma ile birlikte supraspinatus kasında ödem gelişir. Bu durum ağrı ve sonraki dönemde hareket kısıtlılığına ve kuvvet kaybına neden olur. Tendondaki ödem çevre yumuşak dokuları da etkileyebilir. Buna bağlı ağrı omuza yakın diğer bölgelerde de görülebilir fakat hassas nokta olarak çevre dokular tarif edilmez.
Supraspinatus kasındaki yaralanmada hasta kolunu gövde önünden yana yukarı kaldırırken ağrı hisseder.
Comments